Награде 'Милорад Медић' и промоција књиге 'Милорад Медић - живот и дело'

Републички завод за заштиту споменика културе, Београд са поносом обавештава да је лауреат престижне награде „Милорад Медић“, коју додељује удружење „Реантика“, у 2018. години колегиница Маријана Протић, сликар рестауратор, саветник. Ово је већ седми пут да се ова важна и једина струковна награда додељује колегама из Сликарског одељења са физичко-хемијском лабораторијом Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд.

Колегиница Маријана Протић се током досадашње каријере бавила истраживачким радом, израдом пројеката, реализацијом конзерваторско-рестаураторских радова на зидном сликарству и покретним културним добрима у оквиру непокретних културних добара од великог и изузетног значаја.

Као члан ових организација учествовала је на конференцијама у земљама Европе и окружења.

Награде 'Милорад Медић' и промоција књиге 'Милорад Медић - живот и дело'

Такође се бавила и едукацијом млађих колега, превентивном заштитом, као и специфичним радом на конзервацији и рестаурацији мозаика. Управо тај афинитет који осећа према конзервацији мозаика, усмерио је ка раду на најзначајнијим локалитетима у Републици Србији као што су Медијана, Сирмијум, Царичин град, Феликс Ромулијана.

Захваљујући тим радовима постала је члан у међународним организацијама ICCM i SEE Mosaics. Као активан члан ових организација учествовала је на конференцијама у земљама Европе и окружења.

Награде 'Милорад Медић' и промоција књиге 'Милорад Медић - живот и дело'

Њено интересовање за конзервацију и рестаурацију не завршава се само радовима на мозаицима и зидном сликарству, већ је свој свестрани приступ конзерваторском позиву овенчала учешћем у многобројним екипама специјализованим за радове на иконама и позлаћеној орнаментици.

Поред конкретних конзерваторских радова активно је учествовала у акцији оснивања Секције сликара-рестауратора у оквиру ДКС-а и била њен први председник.

Награде 'Милорад Медић' и промоција књиге 'Милорад Медић - живот и дело'

Удружење „Реантика“ и др Милка Чанак Медић покренули су иницијативу да Друштво конзерватора Србије приреди књигу о Милораду Медићу, доајену конзерваторско-рестаураторске делатности.

Ова активност успешно је реализована у 2018. години. Средства за припрему и штампу обезбедило је Министарство културе и информисања путем редовног конкурса за суфинансирање. Књига садржи текстове о Милораду Медићу више аутора, текстове са промоције његових Сликарских приручника, списак изведених радова, дела која је објавио и богато је илустрована фотографијама из личне архиве, током извођења радова на терену, као и резултата његовог рада.

Награде 'Милорад Медић' и промоција књиге 'Милорад Медић - живот и дело'

Књига је први пут представљена 31. октобра 2018. године, на Св. Луку, кад удружење „Реантика“ додељује годишње признање под именом „Милорад Медић“.

Награде 'Милорад Медић' и промоција књиге 'Милорад Медић - живот и дело' Награде 'Милорад Медић' и промоција књиге 'Милорад Медић - живот и дело'
ВРХ