остаци споменика српским војницима из балканских и Првог светског рата у месту Негорци
Остаци споменика српским војницима из балканских и Првог светског рата у месту Негорци

Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе су, од 27. до 31. маја 2019. године, обавили обилазак осам меморијала Републике Србије у Северној Македонији. Ради припремних радњи за обнову, обиђене су спомен костурнице у Удову и Доњем Каласлару, као и крипта у Цркви Светог Ћирила и Методија у Прилепу.

Поред тога, обиђени су и остаци споменика српским војницима из балканских и Првог светског рата у месту Негорци, остаци споменика краљу Петру I Карађорђевићу у близини Кучкова и остаци споменика Краљу Александру I Карађорђевићу у селу Миравци.

остаци споменика Краљу Александру I Карађорђевићу у селу Миравци
Остаци споменика Краљу Александру I Карађорђевићу у селу Миравци

Поред тога, први пут су обиђени и гроб војводе Спаса Призренца у порти Манастира Светог Илије у селу Бањани и гробна места доктора Александра Ђурића и доктора Џејмса Донелија (који су умрли од пегавог тифуса 1915. лечећи српску војску и становништво Ђевђелије и околине) у порти манастира Светог Спаса (цркве вазнесења Христовог) у Ђевђелији.

гроб војводе Спаса Призренца у порти Манастира Светог Илије у селу Бањани
Гроб војводе Спаса Призренца у порти Манастира Светог Илије у селу Бањани
гробна места доктора Александра Ђурића и доктора Џејмса Донелија
Гробна места доктора Александра Ђурића и доктора Џејмса Донелија

Током боравка у Северној Македонији, екипа Републичког завода обавила је и више разговора са представницима релевантних северномакедонских институција.

ВРХ