Društvo konzervatora Srbije je dana 22. februara 2019. godine prilikom obeležavanja Dana zaštite spomenika kulture, odnosno Dana DKS, dodelilo čak tri nagrade istaknutim članovima Društva zaposlenim u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Velika nagrada Društva konzervatora Srbije dodeljena je dr Marini Nešković, arhitekti-konzervatoru, savetniku, za „Izuzetan doprinos u istraživanju, naučnom proučavanju, i publikovanju graditeljskog nasleđa, doslednu primenu konzervatorskih metoda i principa u njegovoj zaštiti i za unapređenje metodologije zaštite i revitalizacije zasnovane na naučnoj valorizaciji“.

Uručenje nagrade dr Marini Nešković, arhitekti-konzervatoru
Uručenje nagrade dr Marini Nešković, arhitekti-konzervatoru

Godišnja nagrada Društva konzervatora Srbije u 2018. godini dodeljena je Milodarki Kocev, konzervatoru-restauratoru, savetniku, za „Izvanredno izvedene radove na ikonostasu crkve Svetih apostola Petra i Pavla, primenjenoj metodologiji u slojevitoj problematici koju je rešavala studioznim i stručnim slikarskim, konzervatorsko-restauratorskim postupcima, kao i za publikovanje rezultata u knjizi kojom je detaljno i sveobuhvatno predstavila sve procese od početka do završne prezentacije“.

Uručenje nagrade Milodarki Kocev, konzervatoru-restauratoru
Uručenje nagrade Milodarki Kocev, konzervatoru-restauratoru

Godišnja nagrada Društva konzervatora Srbije u 2018. godini dodeljena je dr Neveni Debljović Ristić, arhitekti konzervatoru, savetniku, za „Posvećenost i predanost u realizaciji projekta obnove severne bifore zapadne fasade Bogorodičine crkve u Studenici, celovit naučni, analitički, konzervatorsko-restauratorski pristup u identifikaciji, tumačenju i rešavanju prvobitne forme i skulptoralnog programa severne bifore zapadne fasade“.

Uručenje nagrade dr Neveni Debljović Ristić, arhitekti konzervatoru
Uručenje nagrade dr Neveni Debljović Ristić, arhitekti konzervatoru
VRH