Promocija knjige ''Crkva Svetog Nikole u Nikoljcu'' dr Svetlana Pejić

U prepunom amfiteatru Narodne biblioteke Srbije 08. juna održana je promocija knjige Crkva Svetog Nikole u Nikoljcu dr Svetlane Pejić, istoričara umetnosti. Knjiga je rezulat zajedničkog projekta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd i Eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve, pokrenutog 2009. godine.

Njome se jedan nedovoljno proučen spomenik naše prošlosti pokazao u pravom istorijskom svetlu – kao duhovno i kulturno žarište Srednjeg Polimlja od nastanka na izmaku 14. veka do prvih decenija 20. veka, kada je zamro stari trg a njegova crkva inkorporirana u grad Bijelo Polje.

O knjizi kao vrednom izdavačkom poduhvatu Republičkog zavoda najpre je govorila Ivana Prodanović-Ranković, pomićnik direktora i urednik izdavačke delatnosti ove kuće, zahvalivši Ministarstvu kulture Republike Srbije za finansijsku podršku. Potom se Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki Gospodin Joanikije, kao inicijator istraživanja svetonikoljske crkve i u ime suizdavača, osvrnuo na ostvarene rezultate.

Recenzent prof. dr Jelica Stojanović usredsredila se na rukopisni i štampani fond nikoljačke crkve, koji broji oko dve stotine dragocenih primeraka, i na metodološki pristup njihovoj obradi u ovoj knjizi. Kao suvereni poznavalac srpskog jezika, visoko je ocenila odlike stila pisanja Svetlane Pejić. Sa stanovišta vrsnog istoričara umetnosti i recenzenta, prof. dr Branislav Todić je izložio doprinose ove knjige kako u saznajno-naučnom tako i u metodološkom pogledu, zaključujući da monografija nudi novi model sveobuhvatnog predstavljanja spomenika.

Završna reč autora odnosila se na knjigu kao timski projekat, sa isticanjem onih pojedinaca ili ustanova koji su podržali istraživanja, doprineli produbljenijem poznavanju određenih fenomena ili učestvovali u oblikovanju knjige.

Reči su pratile odabrane ilustracije koje su publici približile bogatstvo fresaka, ikona, knjiga, sasuda sačuvanih u crkvi Svetog Nikole u Nikoljcu.

Povezana tema: Drugi o nama: Promocija knjige "Crkva Svetog Nikole u Nikoljcu"

Promocija knjige ''Crkva Svetog Nikole u Nikoljcu'' dr Svetlana Pejić
VRH