U petak, 11. oktobra 2019. godine, u čitaonici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture održan je okrugli sto na temu Fasadni malteri u funkciji zaštite i prezentacije srednjovekovnog sakralnog nasleđa. Usko stručnu temu su kroz kratka uvodna razmatranja komentarisali stručnjaci iz različitih oblasti.

Najpre se dr Svetlana Pejić na odabranim primerima osvrnula na dosadašnja konzervatorska iskustva u prezentaciji ostataka autentičnog fasadnog maltera.

Prof. dr Vesna Matović je kao petrograf predstavila uzroke razgradnje i destrukcije različitih tipova kamena korišćenih za zidanje srednjovekovnih crkava, dok se Ljiljana Miličić, stručnjak za vezivne materijale u IMS-u, usredsredila na temu starog maltera – njegovog varijantnog sastava, trajnosti i mogućnosti usporavanja prirodnog procesa starenja materijala.

Prof. dr Mirko Kovačević je iz svog bogatog iskustva izdvojio određena zdanja kao ilustraciju pojedinih problema sa kojima se suočavao na poslovima malterisanja fasada crkava.

Aleksa Jelikić je kratko ukazao na pojedina uvrežena mišljenja koja ne počivaju na utemeljenim činjenicama.

Održan okrugli sto na temu Fasadni malteri u funkciji zaštite i prezentacije srednjovekovnog sakralnog nasleđa Održan okrugli sto na temu Fasadni malteri u funkciji zaštite i prezentacije srednjovekovnog sakralnog nasleđa
VRH