U okviru međunarodnog projekta *Održiva zaštita i promocija secesijskog nasleđa u Dunavskom regionu* (DTP1-467-2.2 ART NOUVEAU 2017-2019) u kome Republički zavod za zaštitu spomenika kulture učestvovao kao projektni partner – snimljen je dokumentarni film *Secesija bez granica* koji se bavi arhitekturom Secesije u podunavskim zemljama.

Film je snimila televizijska kuća iz Segedina u saradnji sa svim partnerima ovog projekta (Muzej primenjene umetnosti u Beču, Institut za urbano planiranje u Ljubljani, Muzej za umetnost i obrt u Zagrebu, Muzej primenjene umetnosti u Budimpešti, Nacionalni institut za nasleđe u Bukureštu, Turistička organizacija Segedina, Nacionalna Biblioteka u Sofiji, gradovi Oradea i Subotica, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Mreža gradova Secesije iz Brisela).

Film je snimljen u 4K rezoluciji na engleskom jeziku, a Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je omogućio sinhronizaciju filma na srpski jezik.

Film je premijerno emitovan 10. juna 2019. na dan kada se proslavlja *Svetski dan Secesije*, na kanalu kulture i umetnosti RTS 3. http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/254/rts-3/3547625/secesija-bez-granica.html

VRH