У оквиру међународног пројекта *Одржива заштита и промоција сецесијског наслеђа у Дунавском региону* (DTP1-467-2.2 ART NOUVEAU 2017-2019) у коме Републички завод за заштиту споменика културе учествовао као пројектни партнер – снимљен је документарни филм *Сецесија без граница* који се бави архитектуром Сецесије у подунавским земљама.

Филм је снимила телевизијска кућа из Сегедина у сарадњи са свим партнерима овог пројекта (Музеј примењене уметности у Бечу, Институт за урбано планирање у Љубљани, Музеј за уметност и обрт у Загребу, Музеј примењене уметности у Будимпешти, Национални институт за наслеђе у Букурешту, Туристичка организација Сегедина, Национална Библиотека у Софији, градови Орадеа и Суботица, Републички завод за заштиту споменика културе из Београда и Мрежа градова Сецесије из Брисела).

Филм је снимљен у 4К резолуцији на енглеском језику, а Републички завод за заштиту споменика културе је омогућио синхронизацију филма на српски језик.

Филм је премијерно емитован 10. јуна 2019. на дан када се прославља *Светски дан Сецесије*, на каналу културе и уметности РТС 3. http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/254/rts-3/3547625/secesija-bez-granica.html

ВРХ