Svetski dan secesije

Secesija ili Art Nouveau je umetnički pravac koji je nastao krajem XIX veka kao vid pobune protiv tadašnjih ustalјenih akademskih obrazaca. U arhitekturi i drugim vidovima umetničkog stvaranja se manifestovao na različite načine širom Evrope. Od 2013. godine ovaj umetnički pokret se obeležava 10. juna kao Svetski dan secesije. U sklopu projekta koji realizujemo sa još 17 partnera iz 8 evropskih zemalјa Jačanje kulturnog identiteta zemalјa dunavske regije zasnovanog na zajedničkom nasleđu secesije (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2), Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je priredio program koji promoviše umetnost Secesije u Srbiji i Evropi:

  • Šetnja stazama Secesije u Zrenjaninu – 9. jun 2021. godine u 18.00 časova (početak šetnje Glavni Trg u Zrenjaninu; šetnju vodi Bojan Kojičić, istoričar umetnosti).
  • Šetnja stazama Secesije u Beogradu – 10. jun 2021. godine u 18.00 časova (početak šetnje Robni magazin u Kralјa Petra 16; šetnju vode Rade Mrlјeš, arhitekta i Aleksandar Božović, istoričar umetnosti).
  • Predavanje RENE LALIK I HIMERE SA DIJAMANTSKIM KRILIMA - Tajni kod nakita u stilu Ar Nuvoa – 10. jun 2021. godine u 20.00 časova (Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Radoslava Grujića 11, Beograd, predavanje drži Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i pisac).
  • Radionica za decu: OD KOCKICA DO SLIKE/MOZAIK U SECESIJI – 10. jun 2021. godine u 18.00 časova (Savremena galerija Subotica; radionicu vode Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja i Neda Džamić, istoričarka umetnosti).
  • Šetnja stazama Secesije u Ulici Braće Radić u Subotici – 11. jun 2021. godine u 18.00 časova (početak šetnje kod spomenika Caru Jovanu Nenadu; šetnju vodi Viktorija Aladžić, arhitekta i profesor Građevinskog fakulteta u Subotici).

Stoga Vas pozivamo da zajedno obeležimo Svetski dan Secesije 2021. godine

D O B R O D O Š L I.

Više informacija na:

VRH