NAPOMENA: Za čitanje PDF dokumenata potreban vam je Adobe Acrobat Reader koji možete preuzeti ODAVDE.

Poštovani,

Radno vreme službe za izvoz umetničkih predmeta u inostranstvo Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture je od 9.00 do 14.00 časova svakog radnog dana. Republički zavod se nalazi na Vračaru u ulici Radoslava Grijuća 11 (bivša ulica Božidara Adžije).

Zbog situacije sa pandemijom Covid-19, stranke koje planiraju lično da predaju Zahtev za izvoz umetničkih predmeta u inostranstvo ne mogu ulaziti u prostorije Republičkog zavoda, stoga Vam preporučujemo da kompletno popunjen Zahtev sa jasnim fotografijama umetničkih dela ili predmeta pošaljete elektronskim putem na naš e-mail: izvoz@heritage.gov.rs.

Hvala na razumevanju.

Ukoliko putujete u inostranstvo, a pri tom planirate da ponesete neko umetničko delo ili predmet sa sobom, u obavezi ste da podnesete zahtev za izvoz umetničkih predmeta u inostranstvo Republičkom zavodu, da bi dobili Rešenje kojim se dozvoljava da umetninu iznesete iz Srbije. Isto ste u obavezi i ako šaljete neko umetničko delo ili predmet u inostranstvo. Ovo rešenje ima samo jednu svrhu (i samo u tu svrhu se može koristiti), a to je svedočanstvo da umetnina koju iznosite iz zemlje ne predstavlja kulturno dobro za Republiku Srbiju i namenjena je samo i isključivo za organe carine i granične policije Republike Srbije.

Rešenje o izvozu umetničkih dela u inostranstvo možete dobiti na dva načina:

 • Bez dolaska u Republički zavod, tako što ćete popunjen zahtev i fotografije umetničkih dela i predmeta, poslati mejlom, a rešenje će Vam biti poslato post ekspresom (troškove Post Express usluge snosi stranka koja je podnela zahtev i plaća je prilikom preuzimanja rešenja);
 • Dolaskom u Republički zavod, tako što ćete popunjen zahtev predati lično i poneti sa sobom na ekspertizu umetničke predmete (ili njihove fotografije).

U oba slučaja potrebno je sledeće:

 

Rešenje o izvozu umetničkih predmeta u inostranstvo možete dobiti u roku od 3 radna dana, ako je reč o umetnini koja nije starija od 50 godina. Ukoliko je delo (ili dela) starije od 50 godina, ili postoji preliminarna procena da može predstavljati potencijalno kulturno dobro za Republiku Srbiju, Republički zavod ne može izdati Rešenje bez prethodno pribavljenog mišljenja nadležnog muzeja. U tom slučaju procedura može potrajati više nedelja i njeno trajanje ne zavisi od Republičkog zavoda. Stoga je poželjno, zahtev za izvozu umetničkih predmeta u inostranstvo podneti nekoliko nedelja pre putovanja, kako bi se izbegle moguće neprijatnosti. U slučaju da dodatnu ekspertizu treba da izvrši nadležni muzej, Republički zavod šalje zahtev muzeju. Nadležni muzej onda kontaktira stranku koja mora odneti umetničko delo (ili dela) na uvid, nakon čega nadležni muzej obaveštava Republički zavod o ishodu ekspertize. Tek tada, ukoliko je zaključak ekspertize takav da dozvoljava izdavanje Rešenja, Republički zavod poziva stranku da preuzme Rešenje o izvozu umetničkih predmeta u inostranstvo. Ova procedura ne poskupljuje postupak, ali zahteva vreme i Republički zavod je ni na koji način ne može ubrzati na zahtev stranke.

Najčešće postavljana pitanja:

 1. Za koje umetničke predmete je potrebna dozvola za izvoz umetničkih dela u inostranstvo?
 2. Dozvola za izvoz umetničkih dela u inostranstvo potrebna je za sva umetnička dela (slike, skulpture, instalacije, ikone, fotografije i sl.) bez obzira na vreme nastanka. Takođe, dozvola je potrebna i za kopije (reprodukcije) umetničkih dela. Dozvola je potrebna i za vredne upotrebne predmete starije od 50 godina koji mogu biti različite prirode: stari nameštaj, muzičke instrumenti, posuđe, escajg, oružje, satovi, ordenje i sl. Bez dozvole u inostranstvo se ne mogu poslati ni stari automobili, kamioni i traktori. I izložbe dela savremenih umetnika podležu dozvoli za izvoz umetničkih dela u inostranstvo, bez obzira da li se nakon izložbe vraćaju u zemlju ili ne.

 3. Na koji način je najlakše dobiti dozvolu za izvoz umetničkih dela u inostranstvo?
 4. Najlakše je to učiniti bez dolaska u Republički zavod za zaštitu spomenike kulture i to tako što kompletno popunjen Zahtev (najbolje u Word formatu, ili eventualno kao PDF ili JPG) sa jasnim fotografijama umetničkih dela ili predmeta (najbolje u PDF formatu, ili eventualno kao JPG) pošaljete elektronskim putem na e-mail: izvoz@heritage.gov.rs. Dataljna uputstva se nalaze na našoj stranici Izvoz umetničkih predmeta u inostranstvo, zajedno sa primerima popunjenih zahteva i detaljnim objašnjenjima. Sva komunikacija se obavlja putem mejla, a gotovo rešenje će Vam biti poslato na adresu koju navedete u zahtevu. Zahtev zajedno sa fotografijama (koje moraju imati redne brojeve i nazive onako kako su dela pobrojana u zahtevu) potrebno je poslati zajedno u jednom mejlu jer razdvojeno slanje može dovesti do zabune da zahtev nije kompletan i mogućnosti da bude odbijen. Samo u slučaju ako preliminarna procena saradnika Republičkog zavoda bude da delo (ili dela) koja planirate da iznesete iz zemlje predstavljaju potencijalno kulturno dobro, bićete pozvani da ista donesete u Republički zavod na detaljnu ekspertizu. Na ovaj način svu proceduru možete obaviti iz svog doma, bez nepotrebnog dolaska i potencijalnog čekanja u Republičkom zavodu.

 5. Koji su neophodni podaci da bi se popunio zahtev za izvoz umetničkih dela u inostranstvo?
 6. Potrebno je da navedete lične podatke podnosioca zahteva (bilo da je u pitanju fizičko ili pravno lice) i lične podatke iznosioca predmeta (koji takođe može biti fizičko ili pravno lice). Važno znati da ova lica mogu (podnosilac i iznosilac) i ne moraju biti ista. Zatim je potrebno navesti državu u koju se delo (ili dela) iznose, potom način preuzimanja dozvole (ako se šalje poštom onda je potrebno navesti podatke za slanje). Takođe, neophodno je dati tačne i ispravne podatke o umetničkom delu (ili delima) i to: naziv dela, ime i prezime umetnika, tehniku i materijal u kome je umetničko delo izvedeno, godinu nastanka i tačne dimenzije. Godina nastanka je veoma važan podatak, jer ukoliko je ona nepoznata, teže je proceniti da li je delo starije od 50 godine ili ne, što može otežati ekspertizu i produžiti proceduru. Takođe, važno je precizno navesti dimenzije umetničkog predmeta (za uramljene umetničke slike dimenzije obavezno dati bez rama), jer u slučaju različitih dimenzija unetih u dozvolu i samog umetničkog predmeta. Organi carine mogu zaključiti da se ne radi o istom predmetu. Namerno ili slučajno dati netačni podaci o umetničkom delu povlače za sobom odgovornost podnosioca zahteva i mogućnost da zahtev ne bude odobren.

 7. Koliko je potrebno vremena da dobijem rešenje za izvoz umetničkih dela u inostranstvo?
 8. Od trenutka podnošenja zahteva potrebna su tri radna dana da izdamo rešenje za izvoz umetničkih dela u inostranstvo. Istina, najčešće stranke dozvolu mogu da dobiju već narednog radnog dana od dana podnošenja zahteva, ali u slučaju većeg broja predmeta koje je potrebno obraditi (koji mogu biti uvećani najčešće u sezoni godišnjih odmora i danima koji prethode praznicima), ne možemo garantovati da će zahtev biti rešen u toku od jednog dana. Za umetničko delo (ili dela) koji se šalju na ekspertizu u nadležni muzej ta procedura može trajati i do mesec dana, ali njeno trajanje ne zavisi od Republičkog zavoda. Za rešenja koja stranci šaljemo Post Ekspresom ovaj rok se odnosi na trenutak slanja, a ne prijema rešenja, jer dužina trajanja usluge slanja pošiljke ne zavisi od Republičkog zavoda.

 9. Šta se može dogoditi ukoliko nemam rešenje za izvoz umetničkih dela u inostranstvo?
 10. Ukoliko prilikom izlaska iz zemlje ne prijavite umetničko delo za koje nemate rešenje za izvoz umetničkih dela u inostranstvo, vrlo je verovatno da vam carina i granična policija neće dozvoliti da zajedno sa tim umetničkim delom zajedno napustite zemlju. To može izazvati neprijatnosti, zbog čega vam savetujemo da na vreme pribavite Rešenje o izvozu. Ukoliko planirate da pošaljete u inostranstvo umetničko delo za koje nemate Rešenje za izvoz umetničkih dela u inostranstvo, verovatno je da iznosilac (pravno lice koje se bavi tim poslom), neće ni prihvatiti da to umetničko delo izveze.

 11. Kolika je važnost dozvole?
 12. Važnost rešenja za izvoz umetničkih dela u inostranstvo je šest meseci. Ukoliko u tom periodu niste izneli umetnički predmet i inostranstvo nakon isteka tog roka možete dobiti drugo rešenje u novom postupku.

Ukoliko imate neko pitanje koje nije obuhvaćeno ovim informacijama i najčešće postavljenim pitanjima, dodatne informacije možete dobiti na telefon 0112454789 u vremenu od 9.00 do 14.00 časova ili slanjem mejla na adresu izvoz@heritage.gov.rs. Treba imati na umu da saradnik zadužen za izdavanje rešenja za izvoz umetničkih dela u inostranstvo neće uvek biti u prilici da odgovori na poziv, obzirom da rad sa strankama mora obavljati van prostorija Republičkog zavoda, odnosno napolju.

NAPOMENA: Za čitanje PDF dokumenata potreban vam je Adobe Acrobat Reader koji možete preuzeti ODAVDE.

Ono što treba da očekujete od nas:

 

Ono što ne treba da očekujete od nas:

 • NE MOŽETE REŠENjE O IZVOZU DOBITI ISTOG DANA KADA JE PODNESEN ZAHTEV
 • NE MOŽETE KOD NAS OSTAVITI UMETNIČKE PREDMETE NA ČUVANjE
 • NE ČUVAMO VAŠE LIČNE STVARI
 • NE VRŠIMO PAKOVANjE I TRANSPORT UMETNIČKIH PREDMETA
 • NE VRŠIMO PROCENU MATERIJALNE VREDNOSTI UMETNIČKIH DELA I PREDMETA
 • NE IZDAJEMO NIKAKVU VRSTU SERTIFIKATA ILI POTVRDA

 

NAPOMENA: Za čitanje PDF dokumenata potreban vam je Adobe Acrobat Reader koji možete preuzeti ODAVDE.

VRH