НАПОМЕНА: За читање ПДФ докумената потребан вам је Adobe Acrobat Reader који можете преузети ОДАВДЕ.

Поштовани,

Радно време службе за извоз уметничких предмета у иностранство Републичког завода за заштиту споменика културе је од 9.00 до 14.00 часова сваког радног дана. Републички завод се налази на Врачару у улици Радослава Гријућа 11 (бивша улица Божидара Аџије).

Због ситуације са пандемијом Covid-19, странке које планирају лично да предају Захтев за извоз уметничких предмета у иностранство не могу улазити у просторије Републичког завода, стога Вам препоручујемо да комплетно попуњен Захтев са јасним фотографијама уметничких дела или предмета пошаљете електронским путем на наш е-mail: izvoz@heritage.gov.rs.

Хвала на разумевању.

Уколико путујете у иностранство, а при том планирате да понесете неко уметничко дело или предмет са собом, у обавези сте да поднесете захтев за извоз уметничких предмета у иностранство Републичком заводу, да би добили Решење којим се дозвољава да уметнину изнесете из Србије. Исто сте у обавези и ако шаљете неко уметничко дело или предмет у иностранство. Ово решење има само једну сврху (и само у ту сврху се може користити), а то је сведочанство да уметнина коју износите из земље не представља културно добро за Републику Србију и намењена је само и искључиво за органе царине и граничне полиције Републике Србије.

Решење о извозу уметничких дела у иностранство можете добити на два начина:

 • Без доласка у Републички завод, тако што ћете попуњен захтев и фотографије уметничких дела и предмета, послати мејлом, а решење ће Вам бити послато пост експресом (трошкове Post Express услуге сноси странка која је поднела захтев и плаћа је приликом преузимања решења);
 • Доласком у Републички завод, тако што ћете попуњен захтев предати лично и понети са собом на експертизу уметничке предмете (или њихове фотографије).

У оба случаја потребно је следеће:

 

Решење о извозу уметничких предмета у иностранство можете добити у року од 3 радна дана, ако је реч о уметнини која није старија од 50 година. Уколико je дело (или дела) стариje од 50 година, или постоји прелиминарна процена да може представљати потенцијално културно добро за Републику Србију, Републички завод не може издати Решење без претходно прибављеног мишљења надлежног музеја. У том случају процедура може потрајати више недеља и њено трајање не зависи од Републичког завода. Стога је пожељно, захтев за извозу уметничких предмета у иностранство поднети неколико недеља пре путовања, како би се избегле могуће непријатности. У случају да додатну експертизу треба да изврши надлежни музеј, Републички завод шаље захтев музеју. Надлежни музеј онда контактира странку која мора однети уметничко дело (или дела) на увид, након чега надлежни музеј обавештава Републички завод о исходу експертизе. Тек тада, уколико је закључак експертизе такав да дозвољава издавање Решења, Републички завод позива странку да преузме Решење о извозу уметничких предмета у иностранство. Ова процедура не поскупљује поступак, али захтева време и Републички завод је ни на који начин не може убрзати на захтев странке.

Најчешће постављана питања:

 1. За које уметничке предмете је потребна дозвола за извоз уметничких дела у иностранство?
 2. Дозвола за извоз уметничких дела у иностранство потребна је за сва уметничка дела (слике, скулптуре, инсталације, иконе, фотографије и сл.) без обзира на време настанка. Такође, дозвола је потребна и за копије (репродукције) уметничких дела. Дозвола је потребна и за вредне употребне предмете старије од 50 година који могу бити различите природе: стари намештај, музичке инструменти, посуђе, есцајг, оружје, сатови, ордење и сл. Без дозволе у иностранство се не могу послати ни стари аутомобили, камиони и трактори. И изложбе дела савремених уметника подлежу дозволи за извоз уметничких дела у иностранство, без обзира да ли се након изложбе враћају у земљу или не.

 3. На који начин је најлакше добити дозволу за извоз уметничких дела у иностранство?
 4. Најлакше је то учинити без доласка у Републички завод за заштиту споменике културе и то тако што комплетно попуњен Захтев (најбоље у Word формату, или евентуално као PDF или JPG) са јасним фотографијама уметничких дела или предмета (најбоље у PDF формату, или евентуално као JPG) пошаљете електронским путем на е-mail: izvoz@heritage.gov.rs. Датаљна упутства се налазе на нашој страници Извоз уметничких предмета у иностранство, заједно са примерима попуњених захтева и детаљним објашњењима. Сва комуникација се обавља путем мејла, а готово решење ће Вам бити послато на адресу коју наведете у захтеву. Захтев заједно са фотографијама (које морају имати редне бројеве и називе онако како су дела побројана у захтеву) потребно је послати заједно у једном мејлу јер раздвојено слање може довести до забуне да захтев није комплетан и могућности да буде одбијен. Само у случају ако прелиминарна процена сарадника Републичког завода буде да дело (или дела) која планирате да изнесете из земље представљају потенцијално културно добро, бићете позвани да иста донесете у Републички завод на детаљну експертизу. На овај начин сву процедуру можете обавити из свог дома, без непотребног доласка и потенцијалног чекања у Републичком заводу.

 5. Који су неопходни подаци да би се попунио захтев за извоз уметничких дела у иностранство?
 6. Потребно је да наведете личне податке подносиоца захтева (било да је у питању физичко или правно лице) и личне податке износиоца предмета (који такође може бити физичко или правно лице). Важно знати да ова лица могу (подносилац и износилац) и не морају бити иста. Затим је потребно навести државу у коју се дело (или дела) износе, потом начин преузимања дозволе (ако се шаље поштом онда је потребно навести податке за слање). Такође, неопходно је дати тачне и исправне податке о уметничком делу (или делима) и то: назив дела, име и презиме уметника, технику и материјал у коме је уметничко дело изведено, годину настанка и тачне димензије. Година настанка је веома важан податак, јер уколико је она непозната, теже је проценити да ли је дело старије од 50 године или не, што може отежати експертизу и продужити процедуру. Такође, важно је прецизно навести димензије уметничког предмета (за урамљене уметничке слике димензије обавезно дати без рама), јер у случају различитих димензија унетих у дозволу и самог уметничког предмета. Органи царине могу закључити да се не ради о истом предмету. Намерно или случајно дати нетачни подаци о уметничком делу повлаче за собом одговорност подносиоца захтева и могућност да захтев не буде одобрен.

 7. Колико је потребно времена да добијем решење за извоз уметничких дела у иностранство?
 8. Од тренутка подношења захтева потребна су три радна дана да издамо решење за извоз уметничких дела у иностранство. Истина, најчешће странке дозволу могу да добију већ наредног радног дана од дана подношења захтева, али у случају већег броја предмета које је потребно обрадити (који могу бити увећани најчешће у сезони годишњих одмора и данима који претходе празницима), не можемо гарантовати да ће захтев бити решен у току од једног дана. За уметничко дело (или дела) који се шаљу на експертизу у надлежни музеј та процедура може трајати и до месец дана, али њено трајање не зависи од Републичког завода. За решења која странци шаљемо Пост Експресом овај рок се односи на тренутак слања, а не пријема решења, јер дужина трајања услуге слања пошиљке не зависи од Републичког завода.

 9. Шта се може догодити уколико немам решење за извоз уметничких дела у иностранство?
 10. Уколико приликом изласка из земље не пријавите уметничко дело за које немате решење за извоз уметничких дела у иностранство, врло је вероватно да вам царина и гранична полиција неће дозволити да заједно са тим уметничким делом заједно напустите земљу. То може изазвати непријатности, због чега вам саветујемо да на време прибавите Решење о извозу. Уколико планирате да пошаљете у иностранство уметничко дело за које немате Решење за извоз уметничких дела у иностранство, вероватно је да износилац (правно лице које се бави тим послом), неће ни прихватити да то уметничко дело извезе.

 11. Колика је важност дозволе?
 12. Важност решења за извоз уметничких дела у иностранство је шест месеци. Уколико у том периоду нисте изнели уметнички предмет и иностранство након истека тог рока можете добити друго решење у новом поступку.

Уколико имате неко питање које није обухваћено овим информацијама и најчешће постављеним питањима, додатне информације можете добити на телефон 0112454789 у времену од 9.00 до 14.00 часова или слањем мејла на адресу izvoz@heritage.gov.rs. Треба имати на уму да сарадник задужен за издавање решења за извоз уметничких дела у иностранство неће увек бити у прилици да одговори на позив, обзиром да рад са странкама мора обављати ван просторија Републичког завода, односно напољу.

НАПОМЕНА: За читање ПДФ докумената потребан вам је Adobe Acrobat Reader који можете преузети ОДАВДЕ.

Оно што треба да очекујете од нас:

 • ДА СМО СТРУЧНИ И ЉУБАЗНИ
 • ДА СМО ТУ ЗБОГ ВАС
 • ДА ВРШИМО ЕКСПЕРТИЗЕ И НА ЛИЦУ МЕСТА У ВАШЕМ СТАМБЕНОМ ПРОСТОРУ (Ценовник - ПДФ - 160 KB) АКО НИСТЕ У МОГУЋНОСТИ ДА ДОНЕСЕТЕ ПРЕДМЕТЕ У НАШЕ ПРОСТОРИЈЕ
 • ДА ЋЕМО ВАМ РЕШЕЊЕ ПОСЛАТИ ПОШТОМ АКО ТАКО ЗАХТЕВАТЕ (Ценовник - ПДФ - 160 KB)
 • ДА МОЖЕТЕ ДОБИТИ КОПИЈУ РЕШЕЊА ОД НАС (Ценовник - ПДФ - 160 KB)
 • ДА МОЖЕМО ДА ВАМ ПРОДУЖИМО ДОЗВОЛУ КОЈА ЈЕ ИСТЕКЛА (Ценовник - ПДФ - 160 KB)

 

Оно што не треба да очекујете од нас:

 • НЕ МОЖЕТЕ РЕШЕЊЕ О ИЗВОЗУ ДОБИТИ ИСТОГ ДАНА КАДА ЈЕ ПОДНЕСЕН ЗАХТЕВ
 • НЕ МОЖЕТЕ КОД НАС ОСТАВИТИ УМЕТНИЧКЕ ПРЕДМЕТЕ НА ЧУВАЊЕ
 • НЕ ЧУВАМО ВАШЕ ЛИЧНЕ СТВАРИ
 • НЕ ВРШИМО ПАКОВАЊЕ И ТРАНСПОРТ УМЕТНИЧКИХ ПРЕДМЕТА
 • НЕ ВРШИМО ПРОЦЕНУ МАТЕРИЈАЛНЕ ВРЕДНОСТИ УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА И ПРЕДМЕТА
 • НЕ ИЗДАЈЕМО НИКАКВУ ВРСТУ СЕРТИФИКАТА ИЛИ ПОТВРДА

 

НАПОМЕНА: За читање ПДФ докумената потребан вам је Adobe Acrobat Reader који можете преузети ОДАВДЕ.

ВРХ