U utorak, 17. XII 2013. godine u 17 časova u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ otvorena je izložba „Umetnost i pečatnja Miloševog doba: Novi život ikona iz dvorske crkve Miloša Obrenovića“. Izložba je ostvarena zahvaljujući saradnji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Univerzitetske biblioteke iz Beograda. Deo izložbe je posvećen ikonostasu iz Topčiderske crkve Svetog Petra i Pavla,dvorske crkve Miloša Obrenovića, koje su 1847. godine prenete na ikonostas crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Bariču.

Zahvaljujući profesionalnosti i trudu, stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture ikonostas je spašen od propadanja i doveden u upotrebno stanje. Konzervatorsko restauratorske radove je izveo Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd, rukovodilac radova je bila Ružica Vasić i saradnici: Marijana Protić, Nemanja Smičiklas, mr Vladimir Bulajić, Aleksandra Banković, Tijana Petrović, Tatjana Filipović, mr Jelena Stefanović, Ljubica Pavlović, Ivana Popović, Filip Janković, Viktorija Pejanović, Simon Kuzmanović,Ana Simanić, Katarina Stojanović, Aleksa Jelikić, Dragan Ratković, Sima Budiša, Pavle Marjanović.

Iskoristite priliku i posetite izložbu na kojoj možete dosta saznati o umetnosti i važnosti koja joj je pridavana u vreme Miloša Obrenovića ali i prilika da saznate nešto više o konzervatorsko restauratorskom umeću. Autori izložbe i kataloga su Vesna Šujica, Branislava Popović, Ružica Vasić. Izložba će biti otvorena mesec dana.

Preuzmite katalog izložbe u PDF formatu (4.51 MB)

Izgled ikonostasa pre i posle radova
Izgled ikonostasa pre i posle radova
Severna strana ikonostasa pre radova
Severna strana ikonostasa pre radova
Detalj sa poleđine
Detalj sa poleđine
Ikonostas, gornji deo, posle radova
Ikonostas, gornji deo, posle radova
Judin Poljubac, pre, u toku i posle restauracije
Judin Poljubac, pre, u toku i posle restauracije
VRH