У уторак, 17. XII 2013. године у 17 часова у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ отворена је изложба „Уметност и печатња Милошевог доба: Нови живот икона из дворске цркве Милоша Обреновића“. Изложба је остварена захваљујући сарадњи Републичког завода за заштиту споменика културе и Универзитетске библиотеке из Београда. Део изложбе је посвећен иконостасу из Топчидерске цркве Светог Петра и Павла,дворске цркве Милоша Обреновића, које су 1847. године пренете на иконостас цркве Покрова Пресвете Богородице у Баричу.

Захваљујући професионалности и труду, стручњака Републичког завода за заштиту споменика културе иконостас је спашен од пропадања и доведен у употребно стање. Конзерваторско рестаураторске радове је извео Републички завод за заштиту споменика културе – Београд, руководилац радова је била Ружица Васић и сарадници: Маријана Протић, Немања Смичиклас, мр Владимир Булајић, Александра Банковић, Тијана Петровић, Татјана Филиповић, мр Јелена Стефановић, Љубица Павловић, Ивана Поповић, Филип Јанковић, Викторија Пејановић, Симон Кузмановић,Ана Симанић, Катарина Стојановић, Алекса Јеликић, Драган Ратковић, Сима Будиша, Павле Марјановић.

Искористите прилику и посетите изложбу на којој можете доста сазнати о уметности и важности која јој је придавана у време Милоша Обреновића али и прилика да сазнате нешто више о конзерваторско рестаураторском умећу. Аутори изложбе и каталога су Весна Шујица, Бранислава Поповић, Ружица Васић. Изложба ће бити отворена месец дана.

Преузмите каталог изложбе у PDF формату (4.51 MB)

Изглед иконостаса пре и после радова
Изглед иконостаса пре и после радова
Северна страна иконостаса пре радова
Северна страна иконостаса пре радова
Детаљ са полеђине
Детаљ са полеђине
Иконостас, горњи део, после радова
Иконостас, горњи део, после радова
Јудин Пољубац, пре, у току и после рестаурације
Јудин Пољубац, пре, у току и после рестаурације
ВРХ