Tim RZZSK na Durmitoru
Tim RZZSK na Durmitoru

Ministarstvo kulture Crne Gore i Narodni muzej Crne Gore organizovali su „Konzervatorsku radionicu Stećci – srednjovekovni nadgrobni spomenici“ na Žabljaku od 5. do 10. novembra 2017. godine. Radionica je organizovana na osnovu odluke Komiteta za svetsko nasleđe, koja je doneta 15. jula 2016. prilikom upisa stećaka na Listu svetske baštne, i to član 2, stav b) (potreban je) nastavak poboljšanja stanja očuvanosti (stećaka) na odabranim lokalitetima kroz razvoj i sprovođenje programa aktivne zaštite na temelju saveta kvalifikovanih konzervatora. S tim u vezi cilj radionice je izrada zajedničke strategije zaštite i konzervacije stećaka za sve upisane lokalitete na Listi svetske baštine, koju bi trebalo da odobri Uneskov Komitet za svetsko nasleđe.

Nevena Debljović Ristić
Nevena Debljović Ristić

Radionicu je vodio Sajmon Vorak (Simon Warrack), konzervator za kamen, Ikromov ekspert.Dvadeset i četiri učesnika konzervatorske radionice su bili stručnjaci različitih struka, konzervatori i restauratori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Aleksa Jelekić
Aleksa Jelekić

Iz Republike Srbije na konzervatorskoj radionici učestvovali su stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd: mr Maja Đorđević, arheolog, koordinator projekta „Stećci – srednjovekovni nadgrobni spomenici“, dr Nevena Debljović Ristić, arhitekta, Aleksa Jelikić, hemičar, i Desimir Tanović, restaurator.

Domaćini su organizovali dva obilaska lokaliteta u Crnoj Gori koji su upisani na Listu svetske baštine. Prvo smo oblišli Grčko groblje kod Šćepan polja kod Plužina gde se nalazi stećak sa urezanim natpisom hrišćanina Petka, koji je bio u službi Stjepana Hercega Kosače početkom 15 veka. Do Plužina smo putovali terenskim vozilima preko Nacionalnog parka Durmitor, prirodnog dobra upisanog na Listu svetske baštine. U blizini Žabljaka nalaze se lokaliteti Grčko groblje kod Ribljeg jezera i Bara Žugića u Novakovićima.

Desimir Tanović
Desimir Tanović

Svi učesnici radionice na licu mesta su diskutovali sa Sajmonom Vorakom o metodama koji se mogu primeniti na ovim stećcima, koji do sada nisu ni na koji način tretirani. Svi su iskazali divljenje za izbor crnogorskih lokaliteta, izvanredne oblike i ukrašavanje pojedinih spomenika i o prirodnom okruženju.

Grčko groblje u Plužinama
Grčko groblje u Plužinama
VRH