Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite

Veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo da prisustvujete svečanosti povodom otvaranja izložbe Manastir Manasija - šest decenija istraživanja i zaštite, koja će se održati u četvrtak 15. maja 2014. godine, u Zavičajnom muzeju u Jagodini, sa početkom u 18 časova.

Izložba je plod dugogodišnje uspešne saradnje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavičajnog muzeja, a organizovana je pod potkroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, koje je svesrdno podržavalo realizaciju kontinuiteta zaštitno-istraživačkih radova.

Radom stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, prepoznati su istorijsko-umetnički kvaliteti Manasije, što je rezultiralo upisom još jednog našeg manastira na Uneskovu Tentativnu listu prirodnih i kultirnih dobara.

Posetioci će moći da vide izložbu posvećenu arheološkim istraživanjima i konzervatorskim radovima na novootkrivenim objektima i fortifikaciji manastira Manasija. Na izložbi će biti prikazani predmeti od XV do XIX veka, koji su otkriveni tokom šest decenija istraživačkih radova u Manasiji.

Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite

Izložbu će svečano otvoriti Mirjana Andrić, v.d. direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd i biće otvorena za posetioce do 01.09.2014. godine.

VRH