Međudržavni koordinacioni odbor za upravljanje stećcima

U Sarajevu, u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH, 30. septembra 2016. godine održan je prvi radni sastanak Međudržavnog koordinacionog odbora (MKO) za implementaciju Plana upravljanja stećcima – srednjovekovnim nadgrobnim spomenicima, koji su 15. jula 2016. godine upisani na Listu svetske baštine.

Sastanku su prisustvovali članovi MKO koje su rešenjima predložila Ministarstva kulture u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Sekretar MKO je Jelena Džomba (Ministarstvo civilnih poslova BiH). Članovi MKO: Maja Đorđević, Jelena Džomba, Biljana Čamur Veselinović, Zoran Vivig, Mirela Mulalić Handan, Milica Nikolić, Ivan Alduk, Mirzah Fočo i Marta Perkić.

Međudržavni koordinacioni odbor je odgovoran za sveukupno upravljanje stećcima. Razvija partnerstvo sa organizacijama UNESCO, WHC, ICOMOS, ICCROM, ICOM i dr. U cilju stalnog unapređenja upravljanja i znanja, obavlja monitoring konzervatorskih postupaka, utvrđuje potrebu, pristup i ciljeve arheoloških istraživanja kao i način prezentacije nalaza.

VRH