Projekat HER.CUL – valorizacija stećaka – 2014

Projekat HER.CUL – „Valorizacija kulturne baštine srednjovekovnih stećaka na zapadnom Balkanu“ (http://www.hercul-project.eu) je završen u novembru 2014. godine. Projekat je vodila Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA d.o.o. u saradnji sa partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

U Prijepolju prva aktivnost u trećoj godini izvođenja projekta bila je prezentacija „Strategije za očuvanje stećaka u četiri uključena područja“ koja je obavljena 3. juna 2014. godine u prostorijama Muzeja. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici muzeja, turističke organizacije, opštinskog odbora za kulturu, mesne zajednice, nevladinog sektora, kancelarije za mlade, privrednih preduzeća, a događaj je propraćen u medijima. Prisutnima je podeljena publikacija „Grčko groblje“ u izdanju RZZSK i DigitalMind, a deo tiraža ustupljen je muzeju, turističkoj organizaciji i mesnoj zajednici u informativne i promotivne svrhe. Skup su otvorili Maja Đorđević, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – predstavnik partnera projekta i Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju. Dosadašnje rezultate projekta HER.CUL predstavila je koorinator projekta Marija Radovanović, iz Razvojne regionalne agencije DUNEA, radove na Grčkom groblju u selu Hrta u 2013. godini predstavila je M. Đorđević, a „Strategiju za očuvanje stećaka u četiri uključena područja“ predstavio je Ivan Alduk, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Posle prezentacije usledila je diskusija u kojoj su učestvali gotovo svi prisutni.

U okviru poslednjeg radnog paketa 4 – Aktivnosti valorizacije stećaka realizovana je izložba „Stazama stećaka“ koja je od 5. septembra do 25. novembra izlagana u Dubrovniku, Ljubuškom, Prijepolju, Pljevljima i Briselu. Autor izložbe je Ivona Mihl, a izložbene fotografije stećaka sa desetak izabranih lokacija delo su dubrovačkog fotografa Zorana Marinovića. Kriterijum za izbor lokaliteta i pojedinih stećaka bio je isključivo vizuelno umetničkog karaktera. Izložbu prati šest zvučnih slika prirode autora Joška Ćalete. Izložbu u Muzeju u Prijepolju, 14. oktobra, otvorio je zamenik predsednika Opštine Prijepolje, Dobro Lazarević.

Područje koje je u okviru četiri države obuhvaćeno projektom (Dubrovnik, Ljubuški, Pljevlja i Prijepolje) povezano je Stazom stećaka, novouspostavljenom turističkom rutom u koju su uključene 32 lokacije, među njima i tri srednjovekovna groblja predložena za Listu svetske baštine. U Srbiji putokazima će biti obeleženi Grčko groblje u Hrta, Sveta gora u Velikoj Župi, Bijelo polje u Hisardžiku i Gostun.

Izrađeni su promotivni materijali, brošura/vodič kao i video „Stazama stećaka“ čiji su autori Matko Saltarić i Toni Banović. Slemenjak s Novakovog greblja u Čepikućama poslužio je kao model za suvenir koji je izradilo Udruženje osoba s invaliditetom „Prijetelj“ iz Metkovića.

Konferencijom održanom 24. novembra 2014. godine u Maloj gradskoj vijećnici u Dubrovniku, projekat je završen. Prisutne su pozdravili zamenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković, direktorica DUNEA Melanija Milić, a o ostvarenim aktivnostima govorila je koordinator projekta Marija Radovanović.

Predstavnici partnera i saradnika na projektu predstavili su rezultate projekta na njihovom području kao i teme vezane za stećke i sam projekt HER.CUL. Maja Đorđević iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd prikazala je aktivnosti u vezi projekta temom „Upravljanje srednjovekovnim grobljima sa stećcima – izazov za lokalnu zajednicu, studija slučaja: Prijepolje i Bajina Bašta u Republici Srbiji“, Dragiša Sokić iz TZ Pljevlja (Crna Gora) govorio je na temu „Budućnost stećaka na području opštine Pljevlja – uloga TZ Pljevlja“, Ivana Buhač, predstavnica TZ Županije zapadno-hercegovačke (BiH) govorila je o temi „Stećci u turizmu – uloga TZ Županije zapadno-hercegovačke kroz projekt i u budućnosti“, Vjekoslav Vierda, moderator Okruglih stolova prikazao je zaključke i govorio o „Mogućnostima valorizacije stećaka u turističkoj ponudi regija uključenih u projekt HER.CUL“, Ivan Alduk, Ministarstvo kulture RH, upoznao je prisutne o „Procesu nominacije stećaka na Listu svetske baštine“, a Domagoj Perkić, Dubrovački muzeji, predstavio je „Smernice za dalje očuvanje stećaka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“. Zajednički zaključak bio je da su postignuti odlični rezultati, najviše vezani za vidljivost i valorizaciju stećaka u lokalnoj zajednici kao i da je poželjno da se započete aktivnosti ovim projektom ne završe već nastave u drugim vidovima i međusobnoj saradnji.

Muzej u Prijepolju, prezentacija „Strategije za očuvanje stećaka“, Marija Radovanović i Maja Đorđević
Muzej u Prijepolju, prezentacija „Strategije za očuvanje stećaka“, Marija Radovanović i Maja Đorđević
Muzej u Prijepolju, Dobro Lazarević, zamenik predsednika Opštine, i Safet Planić, Turistička organizacija Prijepolje, na otvaranju izložbe „Stazama stećaka“
Muzej u Prijepolju, Dobro Lazarević, zamenik predsednika Opštine, i Safet Planić, Turistička organizacija Prijepolje, na otvaranju izložbe „Stazama stećaka“
Dubrovnik, palata Sponza, autor izložbe Ivona Mihl pored panoa sa nekropole Grčko groblje u selu Hrta
Dubrovnik, palata Sponza, autor izložbe Ivona Mihl pored panoa sa nekropole Grčko groblje u selu Hrta
Završna konferencija Projekta HER.CUL u Maloj gradskoj vijećnici u Dubrovniku
Završna konferencija Projekta HER.CUL u Maloj gradskoj vijećnici u Dubrovniku
VRH