Пројекат HER.CUL – валоризација стећака – 2014

Пројекaт HER.CUL – „Валоризација културне баштине средњовековних стећака на западном Балкану“ (https://www.hercul-project.eu) је завршен у новембру 2014. године. Пројекат је водила Регионална развојна агенција Дубровачко-неретванске жупаније ДУНЕА д.о.о. у сарадњи са партнерима у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији.

У Пријепољу прва активност у трећој години извођења пројекта била је презентација „Стратегије за очување стећака у четири укључена подручја“ која је обављена 3. јуна 2014. године у просторијама Музеја. Презентацији су присуствовали представници музеја, туристичке организације, општинског одбора за културу, месне заједнице, невладиног сектора, канцеларије за младе, привредних предузећа, а догађај је пропраћен у медијима. Присутнима је подељена публикација „Грчко гробље“ у издању РЗЗСК и DigitalMind, а део тиража уступљен је музеју, туристичкој организацији и месној заједници у информативне и промотивне сврхе. Скуп су отворили Маја Ђорђевић, Републички завод за заштиту споменика културе – представник партнера пројекта и Славољуб Пушица, директор Музеја у Пријепољу. Досадашње резултате пројекта HER.CUL представила је кооринатор пројекта Марија Радовановић, из Развојне регионалне агенције ДУНЕА, радове на Грчком гробљу у селу Хрта у 2013. години представила је М. Ђорђевић, а „Стратегију за очување стећака у четири укључена подручја“ представио је Иван Алдук, Министарство културе Републике Хрватске. После презентације уследила је дискусија у којој су учествали готово сви присутни.

У оквиру последњег радног пакета 4 – Активности валоризације стећака реализована је изложба „Стазама стећака“ која је од 5. септембра до 25. новембра излагана у Дубровнику, Љубушком, Пријепољу, Пљевљима и Бриселу. Аутор изложбе је Ивона Михл, а изложбене фотографије стећака са десетак изабраних локација дело су дубровачког фотографа Зорана Мариновића. Критеријум за избор локалитета и појединих стећака био је искључиво визуелно уметничког карактера. Изложбу прати шест звучних слика природе аутора Јошка Ћалете. Изложбу у Музеју у Пријепољу, 14. октобра, отворио је заменик председника Општине Пријепоље, Добро Лазаревић.

Подручје које је у оквиру четири државе обухваћено пројектом (Дубровник, Љубушки, Пљевља и Пријепоље) повезано је Стазом стећака, новоуспостављеном туристичком рутом у коју су укључене 32 локације, међу њима и три средњовековна гробља предложена за Листу светске баштине. У Србији путоказима ће бити обележени Грчко гробље у Хрта, Света гора у Великој Жупи, Бијело поље у Хисарџику и Гостун.

Израђени су промотивни материјали, брошура/водич као и видео „Стазама стећака“ чији су аутори Матко Салтарић и Тони Бановић. Слемењак с Новаковог гребља у Чепикућама послужио је као модел за сувенир који је израдило Удружење особа с инвалидитетом „Пријетељ“ из Метковића.

Конференцијом одржаном 24. новембра 2014. године у Малој градској вијећници у Дубровнику, пројекат је завршен. Присутне су поздравили заменица дубровачко-неретванског жупана Марија Вучковић, директорица ДУНЕА Меланија Милић, а о оствареним активностима говорила је координатор пројекта Марија Радовановић.

Представници партнера и сарадника на пројекту представили су резултате пројекта на њиховом подручју као и теме везане за стећке и сам пројект HER.CUL. Маја Ђорђевић из Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд приказала је активности у вези пројекта темом „Управљање средњовековним гробљима са стећцима – изазов за локалну заједницу, студија случаја: Пријепоље и Бајина Башта у Републици Србији“, Драгиша Сокић из ТЗ Пљевља (Црна Гора) говорио је на тему „Будућност стећака на подручју општине Пљевља – улога ТЗ Пљевља“, Ивана Бухач, представница ТЗ Жупаније западно-херцеговачке (БиХ) говорила је о теми „Стећци у туризму – улога ТЗ Жупаније западно-херцеговачке кроз пројект и у будућности“, Вјекослав Виерда, модератор Округлих столова приказао је закључке и говорио о „Могућностима валоризације стећака у туристичкој понуди регија укључених у пројект HER.CUL“, Иван Алдук, Министарство културе РХ, упознао је присутне о „Процесу номинације стећака на Листу светске баштине“, а Домагој Перкић, Дубровачки музеји, представио је „Смернице за даље очување стећака у Дубровачко-неретванској жупанији“. Заједнички закључак био је да су постигнути одлични резултати, највише везани за видљивост и валоризацију стећака у локалној заједници као и да је пожељно да се започете активности овим пројектом не заврше већ наставе у другим видовима и међусобној сарадњи.

Музеј у Пријепољу, презентација „Стратегије за очување стећака“, Марија Радовановић и Маја Ђорђевић
Музеј у Пријепољу, презентација „Стратегије за очување стећака“, Марија Радовановић и Маја Ђорђевић
Музеј у Пријепољу, Добро Лазаревић, заменик председника Општине, и Сафет Планић, Туристичка организација Пријепоље, на отварању изложбе „Стазама стећака“
Музеј у Пријепољу, Добро Лазаревић, заменик председника Општине, и Сафет Планић, Туристичка организација Пријепоље, на отварању изложбе „Стазама стећака“
Дубровник, палата Спонза, аутор изложбе Ивона Михл поред паноа са некрополе Грчко гробље у селу Хрта
Дубровник, палата Спонза, аутор изложбе Ивона Михл поред паноа са некрополе Грчко гробље у селу Хрта
Завршна конференција Пројекта HER.CUL у Малој градској вијећници у Дубровнику
Завршна конференција Пројекта HER.CUL у Малој градској вијећници у Дубровнику
ВРХ