Под слоганом „1 град – 5 грађевина – безброј прича“, Републички завода за заштиту споменика културе је у сарадњи са Центром за историју, теорију и менаџмент уметности и културног наслеђа израдио три двојезичне брошуре (на српском и енглеском језику) Сецесија по мери радозналог шетача. Брошуре су настале су у оквиру међународног пројекта Art Nouveau 2 – Јачање културног идентитета земаља Дунавске регије заснованог на заједничком наслеђу сецесије у коме је Републички завод пројектни, а Министарство културе и информисања Републике Србије придружени партнер (https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2).

Три тематске шетње у три града – Београду, Новом Сад и Суботици, представљају репрезентативни модел креирања културних рута унутар градске целине, а са фокусом на наслеђе сецесије, које је темељно истражено и презентирано јавности у облику изложбе „/Не/обично лице сецесије“ коју је Републички завод реализовао у К.С. Свилара у Новом Саду током јуна 2022. године, затим документарног филма „Изгубљена сецесија“ (https://www.youtube.com/watch?v=iwMHoOF6Jow), те низа предавања и презентација у протекле две године у оквиру пројекта Art Nouveau 2.

Брошуре Сецесија по мери радозналог шетача су замишљене као практичан водич на темељу кога се сви заинтересовани за сецесију у три велика српска града самостално могу прошетати понуђеном рутом. Садрже корисне информације, мапу са уцртаним путем кретања, опис грађевина и њихов историјат, кратки животопис градитеља и наручилаца, али и низ занимљивости из културне историје.

Међународни пројекат Art Nouveau 2 је у протеклом периоду повезао неке од најеминентнијих установа културе у Србији и региону (Аустрија, Мађарска, Румунија, Хрватска, Словачка и др.) са циљем да се истражи и представи наслеђе сецесије, уметничког правца који је обележио крај 19. и почетак 20. века, али и укаже на неопходне мере заштите овог значајног вида културне баштине као и на његове потенцијале у одрживом развоју с посебним акцентом на туризам.

Преузмите брошуре:

  1. Сецесија по мери радозналог шетача – Београд (српски) – ПДФ (2,86 MB)
  2. Сецесија по мери радозналог шетача – Београд (енглески) – ПДФ (2,40 MB)
  3. Сецесија по мери радозналог шетача – Нови Сад (српски) – ПДФ (2,68 MB)
  4. Сецесија по мери радозналог шетача – Нови Сад (енглески) – ПДФ (2,69 MB)
  5. Сецесија по мери радозналог шетача – Суботица (српски) – ПДФ (2,82 MB)
  6. Сецесија по мери радозналог шетача – Суботица (енглески) – ПДФ (2,83 MB)
ВРХ