На територији општина Пријепоље и Прибој, у долини Лима, познато је више од четрдесет средњовековних гробаља с каменим надгробним обележјима – стећцима. У средњем веку у Полимљу је постојала богата и жива комуникација између великог броја становника у бројним насељима која су била надгледана из утврђених градова на неприступачним планинским врховима.

Око 16 km југозападно од Пријепоља, а десетак километара источно од Камене горе налази се село Хрта, у природном окружењу које одликују разиграност линије планинских висова, зеленило ливада и велике површине с воћњацима и засадима малина.

Археолошко налазиште Грчко гробље у селу Хрта чине два средњовековна гробља. Горње се налази на узвишеној природној главици чији је топоним Губице. У подножју узвишења, 100 m југозападно налази се доње гробље које је формирано на мањем, праисторијском тумулу. У подножју узвишења су поток и сеоски путеви који воде до засеока Томашевића, Башовића и Диздаревића.

Ово је ретко средњовековно гробље у западној Србији чија су надгробна обележја у великом броју украшена различитим уклесаним и рељефним мотивима. На Грчком гробљу налази се 81 споменик, и то 37 на горњем потесу од којих је украшено 17, а на доњем гробљу има укупно 44 споменика од којих је украшена само једна плоча. Споменици су оријентисани у правцу исток–запад.

На стећцима на горњем гробљу налазе се различити мотиви украшавања. На бочним странама већих сандука аркаде имају облик плитке нише и при врху су обликоване полукружно или као преломљен лук с међупросторима између стубова. На три сандука су уклесане шест или четири ниша на ширим бочним странама или само две нише на бочним ужим странама које формирају аркаде.

Други облик украшавања су рељефно уклесани орнаментални мотиви који су приказани појединачно, као на пример мотив мача или штит. Најчешћи мотив је мали круг са уписаним крстом или велики круг у коме је уписан крст чији се кракови завршавају концентричним круговима. Издвајају се плоче чија је горња површина обележена као оквир у облику ужета, а на једној унутар оквира је континуирана рељефно наглашена спирала, са стилизованим четворолисним розетама. У једноставнијем оквиру уклесан је јелен, веома сведен са наглашеним роговима и контуром тела, у положају скока или кретања.

У 2013. години у оквиру пројекта HER.CUL на Грчком гробљу мештани села Хрта, уз стручни надзор, обавили су уређивање простора и чишћење споменика, а фрима Digital Mind д.о.о. из Београда реализовала је израду документације и 3Д скенирање споменика.

На фотографијама је приказан изглед археолошког налазишта и споменика.

Грчко гробље у селу Хрта Грчко гробље у селу Хрта Грчко гробље у селу Хрта Грчко гробље у селу Хрта
ВРХ