Промоција књиге ''Црква Светог Николе у Никољцу'' др Светлана Пејић

У препуном амфитеатру Народне библиотеке Србије 08. јуна одржана је промоција књиге Црква Светог Николе у Никољцу др Светлане Пејић, историчара уметности. Књига је резулат заједничког пројекта Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд и Епархије будимљанско-никшићке Српске православне цркве, покренутог 2009. године.

Њоме се један недовољно проучен споменик наше прошлости показао у правом историјском светлу – као духовно и културно жариште Средњег Полимља од настанка на измаку 14. века до првих деценија 20. века, када је замро стари трг а његова црква инкорпорирана у град Бијело Поље.

О књизи као вредном издавачком подухвату Републичког завода најпре је говорила Ивана Продановић-Ранковић, помићник директора и уредник издавачке делатности ове куће, захваливши Министарству културе Републике Србије за финансијску подршку. Потом се Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије, као иницијатор истраживања светоникољске цркве и у име суиздавача, осврнуо на остварене резултате.

Рецензент проф. др Јелица Стојановић усредсредила се на рукописни и штампани фонд никољачке цркве, који броји око две стотине драгоцених примерака, и на методолошки приступ њиховој обради у овој књизи. Као суверени познавалац српског језика, високо је оценила одлике стила писања Светлане Пејић. Са становишта врсног историчара уметности и рецензента, проф. др Бранислав Тодић је изложио доприносе ове књиге како у сазнајно-научном тако и у методолошком погледу, закључујући да монографија нуди нови модел свеобухватног представљања споменика.

Завршна реч аутора односила се на књигу као тимски пројекат, са истицањем оних појединаца или установа који су подржали истраживања, допринели продубљенијем познавању одређених феномена или учествовали у обликовању књиге.

Речи су пратиле одабране илустрације које су публици приближиле богатство фресака, икона, књига, сасуда сачуваних у цркви Светог Николе у Никољцу.

Повезана тема: Други о нама: Промоција књиге "Црква Светог Николе у Никољцу"

Промоција књиге ''Црква Светог Николе у Никољцу'' др Светлана Пејић
ВРХ