У току 2014/15. године Републички завод за заштиту споменика културе је урадио конзерваторско-рестаураторске радове на иконостасу, певницама, проскинитару Пресвете Богородице и трону Апостола Јакова у цркви Светих Благовести у Идвору. Радове је финансирало Министарство културе и медија Републике Србије.

Kонзерваторско-рестаураторски радови на иконостасу су били комплексни. Најпре је урађена демонтажа икона са иконостаса, па је на дрвеним носачима икона изведена консолидација пукотина. Бојени слој је по потреби фиксиран и уклоњене су наслаге нечистоћа. Оштећења су покривена ретушем и нанет је заштитни слој. Позлаћени дуборезни украси су очишћени, надограђени су делови који недостају, а консолидовани оштећени. Оштећени делови позлате су поново позлаћени у комбинацији сјајне и мат позлате, у складу са оригиналним дуборезом. Дуборезна надверја која недостају урадио је стручни дуборезац, са одговарајућом реконструкцијом позлате 23,75 К златним листићима на микстиону, на деловима који су изворно била урађена полиментном позлатом. Остале мат површине третиране су адекватном заменом за злато. Висећи елементи венца су демонтирани, очишћени, надограђени су им недостајући делови, позлатарски реконструисани и затим монтирани у луку апсиде. Стубови и пиластри са позлаћеним дуборезним капителима су такође очишћени. Целокупна дрвена површина конструкције иконостаса у маниру мраморизације је очишћена од запрљаног слоја чађи и других нечистоћа. На оштећеним местима је урађен ретуш. Нанет је заштитни слој мат лака. Полеђина иконостаса је такође обојена у складу са оригиналом.

Радови на певницама, проскинитару Пресвете Богородице и трону Апостола Јакова су почели консолидацијом дрвених носилаца. Поједине даске су замењене новим, конструкција је учвршћена са наличја додавањем попречних и вертикалних дасака. Горњи део трона Апостола Јакова направљен је по угледу на горњи део проскинитара, такође са симболом Недреманог ока. Уклоњени су накнадни премази масном бојом и бронзом. После консолидације иконе са певница и тронова очишћене су, ретуширане и заштићене одговарајућим слојем лака.

Сви оштећени пехари са певница и тронова су консолидовани додавањем недостајећих делова. У највећој мери су недостајале ручке које су израђене од сувог, липовог дрвета по угледу на оригиналне очуване пехаре. Исти принцип примењен је при изради недостајећих пехара.

Напомена: У цркви је урађена делимичана елиминација влаге убризгавањем Рофикса у зидове. Влага је још увек присутна у зидовима и угрожава стање иконостаса, певница и тронова.

Богородичин Проскинитар цео – пре и после радова
Богородичин Проскинитар цео – пре и после радова
Богородичин Проскинитар цео – пре и после радова
Богородичин Проскинитар цео – пре и после радова
Детаљ из зоне Распећа – пре и после радова
Детаљ из зоне Распећа – пре и после радова
Трон Апостола Јакова – пре и после радова
Трон Апостола Јакова – пре и после радова
Певница 1817. године – пре и после радова
Певница 1817. године – пре и после радова
Иконостас – после радова
Иконостас – после радова
ВРХ