Комитет за светско наслеђе заседао је четрдесети пут у Турској у Истанбулу од 10. до 17. јула 2016. године. Овогодишње заседање скраћено је за три радна дана због политичке ситуације у Турској, која се нагло погоршала и претила да угрози безбедност учесника.

Домаћини су се потрудили да чланицама Комитета (представници 21 државе) и бројним посматрачима обезбеде изванредне услове за рад у модерном Конгресном центру. Госпођа Лале Улкер, амбасадор и генерални директор Сектора за културу у турском Министарству иностраних послова, била је преседавајућа током заседања. Госпођа Јуџин Џо из Републике Кореје била је известилац о променама у одлукама. О номинационим досијеима говорили су представници ICOMOS-а и IUCN-a.

Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Госпођа Лале Улкер, Турска
Госпођа Лале Улкер, Турска https://whc.unesco.org/en/collections/17/

На дневном реду 40-тог заседања Комитета било је 26 номинационих досијеа културног, мешовитог и природног наслеђа. Комитет је расправљао о 14 културних добара, а на Листу светске баштине Унеска уписано је 12 добара.

Номинациони досије Stećci – medieval tombstones, који су израдили стручњаци четири државе: Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије у оквиру међудржавног пројекта серијске номинације тридесет некропола, био је пети на дневном реду овогодишњег заседања. Досије је представио господин Алфредо Конти из Аргентине, потпредседник ICOMOS-а.

Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Господин Алфредо Конти, Аргентина (снимила М. Ђорђевић)
Господин Алфредо Конти, Аргентина (снимила М. Ђорђевић)

Његово садржајно излагање пратила је богато илустрована презентација стећака, од облика, орнаменталних мотива и натписа, до приказа сваке некрополе појединачно. Препорука ICOMOS-овог Комитета била је да се упис стећака на Листу светске баштине одложи док се не допуне тачке које се односе на изјаву о универзалној вредности (критеријуми и компаративна анализа). Преседавајућа, госпођа Лале Улкер, реч је дала првом члану WHC, господину Џаду Таботу, архитекти из Либана, потпредседнику Наслеђа без граница са седиштем у Паризу. Он је истакао да овај пројекат показује снагу и способност прекограничне сарадње, да управо критеријум (vi) указује на нематеријалну суштину стећака која се заснова на предањима, веровањима, бајкама које трају вековима и присутне су до данас, као и да локалне заједнице поштују и чувају своје наслеђе, што нажалост није пример у другим деловима света. Зато је Комитет препозано значај овог пројекта који носи снажну симболику и тиме је Либан уложио амандман на претходно донету одлуку о одлагању уписа.

Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Господин Џад Табот, Либан (снимила М. Ђорђевић)
Господин Џад Табот, Либан (снимила М. Ђорђевић) https://whc.unesco.org/en/collections/17/

После представника Либана дискутовали су представници следећих држава, чланица Комитета: Португал, Турска, Индонезија, Пољска, Буркина Фасо, Кувајт, Казахстан, Кореја, Филипини, Перу, Азербејџан, Зимбабве, Финска, Куба, Тунис, Јамајка и Танзанија. Осим представника Финске, који је препоручио да државе-учеснице пројекта посебно воде рачуна о заштити и одржавању, остали представници Комитета истицали су значај међудржавне сарадње, добру заснованост критеријума (iii) и (vi), а представник Азербејџана је указао да овај пројекат шаље снажну поруку дијалога и разумевања и да је њиме подигнут мост културе у овом региону.

Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Маја Ђорђевић и амбасадор Дарко Танасковић прате извештавање о номинационом досије (снимио представник Панаме)
Маја Ђорђевић и амбасадор Дарко Танасковић прате извештавање о номинационом досије (снимио представник Панаме)

Уследила је ревизија Одлуке 40 СОМ 8В.24 и културно добро Stećci – medieval tombstones уписано је на Листу светске баштине Унеска. Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Делегација Босне и Херцеговине у тренутку објављивања одлуке о упису: Адил Османовић, Иван Орлић, Драгана Анђелић <a href= https://whc.unesco.org/en/collections/17/ " title="Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Делегација Босне и Херцеговине у тренутку објављивања одлуке о упису: Адил Османовић, Иван Орлић, Драгана Анђелић https://whc.unesco.org/en/collections/17/ "/>

Делегација Босне и Херцеговине у тренутку објављивања одлуке о упису: Адил Османовић, Иван Орлић, Драгана Анђелић https://whc.unesco.org/en/collections/17/
Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Представници држава учесница пројекта: Биљана Чамур, Мирјана Андрић, Милица Николић, Драгана Анђелић, Алмир Шаховић, Драгица Понорац, Дарко Танасковић, Адил Османовић, Иван Орлић, Марио Задро, Александар Дајковић, Рут Царек, Мирзах Фочо, преводилац и сарадник у амбасади БиХ
Представници држава учесница пројекта: Биљана Чамур, Мирјана Андрић, Милица Николић, Драгана Анђелић, Алмир Шаховић, Драгица Понорац, Дарко Танасковић, Адил Османовић, Иван Орлић, Марио Задро, Александар Дајковић, Рут Царек, Мирзах Фочо, преводилац и сарадник у амбасади БиХ

На 40. заседању Комитета делегацију Републике Србије чинили су: проф. др Дарко Танасковић, амбасадор РС при Унеску, Мирјана Андрић, директор, Брана Стојковић Павелка, фокал поинт за РС, мр Маја Ђорђевић, координатор израде номинационог досијеа у РС, Републички завод за заштиту споменика културе – Београд, а првој половини заседања присуствовала је и Данијела Чубрило, министар саветник у Министарству спољних послова РС, Одељење за Уједињене нације.

Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Делегације Републике Србије у Конгресном центру у Истанбулу: Данијела Чубрило, Брана Стојковић Павелка, Мирјана Андрић, др Дарко Танасковић (снимила М. Ђорђевић)
Делегације Републике Србије у Конгресном центру у Истанбулу: Данијела Чубрило, Брана Стојковић Павелка, Мирјана Андрић, др Дарко Танасковић (снимила М. Ђорђевић)

Пројекат међудржавне серијске номинације стећака за упис на Листу светске баштине реализовали су стручњаци из Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије. Пројекат је почео 2009. Године, када су министри културе четири државе потписали писмо намере, Унеско је прихватио прелиминарну листу некропола 2011, досије и планове управљања предали смо 31. јануара 2015, Икомосови стручњаци обавили су експертску мисију у септембру 2015. године. Одлука о упису на Листу светске баштине је донета 15. јула 2016. године. На Листи се налази 28 средњовековних гробаља са стећцима (20 у Босни и Херцеговини, два у Хрватској, три у Црној Гори и три у Србији).

У Републици Србији пројекат је водио Републички завод за заштиту споменика културе – Београд.

Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Делегација РЗЗСК: Мирјана Андрић, Маја Ђорђевић и Брана Стојковић Павелка
Делегација РЗЗСК: Мирјана Андрић, Маја Ђорђевић и Брана Стојковић Павелка

Некрополе у Србији које су уписане на Листу светске баштине налазе се на територији општине Бајина Башта и то Мраморје у Перућцу и Мраморје у Растишту, и на територији општине Пријепоље – Грчко гробље у селу Хрта.

Стећци уписани на Листу светске баштине Унеско - Стећци у Мраморју у Перућцу на Листи светске баштине Унеско
Стећци у Мраморју у Перућцу на Листи светске баштине Унеско
ВРХ